Hvilke biler er lettest å stjele?
Statisikken for 2021 viser at det er luksusbiler som Land Rover, Bentley, Porsche, Lexus og Ferrari som stjeles mest i forhold til hvor mange av denne typen biler det finnes på veien.
Audi, BMW og Mercedes ligger også høyt oppe på listen over attraktive biler å stjele.
Ofte er det organiserte kriminelle som står bak tyveriene og mange av bilene havner i utlandet og blir aldri funnet igjen. Her kan du finne en oversikt over etterlyste biler
Sverige har omtrent ti ganger så mange biltyverier som Norge i følge tall fra IF Forsikring. Sammenlignet med i Norge, føres det i Sverige bedre statistikk over hvilke biltyper som stjeles oftest, og hvilke som ikke stjeles. For eksempel ble 4 av totalt 457 registrerte Bentley-biler stjålet i Sverige i 2021. Tallene er hentet fra larmtjänst.se, en organisasjon som drives av blant annet forsikringsbransjen, som jobber for å hindre tyverier og finne stjålne kjøretøy tilbake.
Biltyveri i Norge
Vanligvis stjeles det mellom 2500 og 3000 biler hvert år i Norge.
I året 2021 ble det stjålet 1804 biler, og forsikringsselskapene tror den kraftige nedgangen skyldes koronaepidemien med derav økt kontroll på grensene. På denne måten ble det vanskeligere å få biler ut av landet uten å bli oppdaget.
Biler tyver ikke stjeler.
Det stjeles generelt færre biler enn tidligere, men de som oftest stjeles er dyre luksusbiler. Samtidig er det noen merker biltyvene styrer unna.
Tesla er blant bilene tyvene ikke vil stjele, selv om de har en høy prisklasse. Sammen med Subaru befinner Tesla seg helt nederst på listen over stjålne biler.
En årsak kan være at tyvene vet at en stjålet Tesla kan være vanskelig å skjule.
Tesla Norge har uttalt at det avanserte nøkkelsystemet nyere Tesla modeller er utstyrt med, det såkalte «Pin To Drive», nok er årsaken til at Tesla nå er en av bilmodellene som stjeles aller minst.
Kan nye bilder «tjuvkobles»?
Nyere biler kan ikke dirkes eller “Tjuvkobles“ på samme måte som en eldre bil, og derfor er tyvene avhengig av å få tak i nøkkelen til bilen de vil stjele. Mange biltyverier skjer derfor i forbindelse med innbrudd i boliger, fordi tyvene er på jakt etter bilnøkler når de bryter seg inn.
Dessverre er ofte er nøkkelen lett å finne. De fleste legger bilnøkkelen rett innenfor ytterdøra, i en skuff eller i et nøkkelskap. En slik oppbevaring advarer forsikringselskapene mot.
Høsten 2021 var det store oppslag i media i Norge om at to Tesla Model S var stjålet fra en og samme gårdsplass på Østlandet på samme natt.
Politiet slår alarm – Tyveri av Tesla – Dinside – Dagbladet
Nøkkelen til bilen hadde fortsatt eier av bilene i sin oppbevaring og det ble mistenkt at profesjonelle tyver måtte stå bak. En teori er at tyvene bruker en spesiell forsterker som klarer å fange opp signaler fra en bilnøkkel selv om den ligger inne i huset.
En slik forsterker virker så godt at den plukker opp nøkkelsignal fra innsiden av et hus og lurer bilen til å tro at nøkkelen er rett i nærheten. Eventuelt kan tyven videresende signalet til en medhjelper som står plassert rett ved bilen som lett åpner bilen og kjører avgårde.
På denne måten stjeles bilen helt uten at tyven fysisk har brutt seg inn hverken i hus eller bil.
For å skjerme signalet kan bilnøklene oppbevares i en metallboks.